Programação

23/11

14 - 18h

Credenciamento

18 - 19h

Abertura

19 - 20h

Harnessing the power of next-generation genetics and legume diversity to control Asian Soybean Rust

Dr. Sérgio Hermínio Brommonschenkel, Departamento de Fitopatologia, Universidade Federal de Viçosa, Brasil

20 - 22h

Coquetel

24/11

 

9 - 9h50

A consortium based approach to improved vaccines and diagnostics for bacterial respiratory diseases of pigs - The BRaDP1T story

Dr. Janine Therèse Bossé,  Imperial College,  London, England

9h50 - 10h20

Coffee-break

10h20- 11h10

Colletotrichum tofieldiae, a pathogenic fungus turned into plant growth-promoting endophyte

Dr. Richard John O'Connell, UMR BIOGER, INRA, AgroParisTech, Université Paris-Saclay, 78850 Thiverval-Grignon, France

11h10 -12h

Brazilian yeast biodiversity applied to biofuel production

Dr. Carlos Rosa, Universidade Federal de Minas Gerais,  Universidade Federal de Minas Gerais, Brasil

12-14h

Intervalo para almoço

14-15h

Sessão de Pôsteres

15-15h50

Increased CO2 concentrations and climate change on the structure and activity of eucalypt forest soil microbial communities

Dr. Ian Anderson – Western Sydney University, Australia

15h50-16h20

 Coffee-break

16h20-17h10

Exploring the diversity of soil microorganisms: a multidimensional approach

Dr. Siu Mui Tsai, CENA, Universidade de São Paulo, Brazil

17h10-18h30

Short talks

1 - Is the Crabtree effect a consequence of cell morphology?

Dr. Robson de Assis Souza – Universidade Federal de Viçosa, Brazil

2 - Microbial solubilization of rock phosphates: advances and perspectives

Dr. Gilberto de Oliveira Mendes, Universidade Federal de Uberlândia, Brazil

3 - Impact of psychrotrophic bacteria on UHT milk destabilization

Dr. François Baglinière, Unité Mixte de Recherche INRA/Agrocampus Ouest Science et Technologie du Lait et de l'œuf,  Agrocampus Ouest, Rennes, France 

4 - Virus of phytopathogens: adaptation and modulation of pathogenesis in Ralstonia spp.

Dr. André da Silva Xavier - Universidade Federal de Viçosa, Brazil

20h

Jantar por adesão

25/11

9 - 9h50

Large scale transcriptome and proteome analysis in yeast to dissect variations in translation rate

 Dr. Petri-Jaan Lahtvee,  University of Tartun, Estonia

9h50 - 10h20

Coffee-break

10h20- 11h10

Bio-based products: a new generation of sustainable bioproducts

Dr. Sílvio Silvério da Silva, Universidade de São Paulo, Lorena, Brazil

11h10 -12h

Microbial biomass degradation by anaerobic microbes

Dr. Garret Suen, University of Wisconsin-Madison, USA

12-14h

Intervalo para almoço

14-15h

Sessão de Pôsteres

15-15h50

Biotechnology transforming ideas: the experience of the Ouro Preto research group in vaccines and diagnostics for leishmaniasis

Dr. Alexandre Barbosa Reis, Universidade de Ouro Preto, Brazil

15h50-16h20

 Coffee-break

16h20-17h10

Possibilities for entrepreneurship in biotechnology in Brazil - my own experience with BioAlbra

Dr. Pedro Simonini,  BioAlbra, Brazil

17h10-18h

"Rizoflora: a case study of launching a microbial nematicide in Brazil"

Dr. Leandro Grassi de Freitas, Departamento de Fitopatologia, Universidade Federal de Viçosa, Brazil

 

18-18h30

Encerramento

III INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MYCROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY

23 a 25 de novembro de 2016

Local: Auditório da Biblioteca Central - UFV

 

O Programa de Pós-graduação em Microbiologia Agrícola da UFV e o Departamento de Microbiologia  promoverão,  de 23 a 25 de novembro de 2016, a terceira edição do International Symposium on Microbiology and Biotechnology (SIMB 2016).

O SIMB 2016 representará um fórum de discussão para integração das áreas de microbiologia e biotecnologia, estimulando debates sobre os mais recentes avanços na pesquisa básica e aplicada com micro-organismos. O evento será espaço para acompanhar tendências, divulgar avanços científicos e permitir intercâmbio interdisciplinar de conhecimentos sobre os temas abordados.

O evento será realizado no Auditório Fernando Sabino, Centro de Vivência, UFV, em Viçosa, e contará com a participação de pesquisadores brasileiros e estrangeiros de renome internacional.